-2.7 C
Ustroń
sobota, 4 stycznia, 2025

Przy ustrońskim stole – Szulki

Tradycja bożonarodzeniowych szulek, czyli delikatnych wafli przypominających opłatki, jest na Śląsku Cieszyńskim wciąż żywa, a nawet z roku na rok grono amatorów tego świątecznego specjału powiększa się. Zostały też docenione podczas Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Szulki – skręcone w rurkę wafle o smaku cynamonowym to świąteczny przysmak luteran Śląska Cieszyńskiego. Choć wymyślono je dla dzieci, dorośli też nie wyobrażają sobie bez nich świąt. To specjał typowo regionalny, niespotykany poza Śląskiem Cieszyńskim, ale obecny również w Czechach i na Słowacji. Ciasto nie jest skomplikowane, ale do wykonania szulek potrzebna jest specjalna maszynka tzw. żelazko, więc nie każdy może je zrobić w domu, a zakup maszyny jest dość kosztowny. Dawniej takie urządzenia były jednak w domach i szulki piekło się rodzinnie. Obecnie najczęściej piecze się je w parafiach i sprzedaje przed Bożym Narodzeniem, by znalazły na świątecznych stołach należne im miejsce. W ogłoszeniach Parafia Ewangelicko-Augsburska w Ustroniu podaje, że szulki są już dostępne.

Wśród składników na ciasto znajdziemy mleko, jajka, miód, masło i cynamon. Ta przyprawa daje charakterystyczny smak i zapach, ale osiągnięcie odpowiedniej kruchości to kwestia dużej wprawy. Specjalna forma musi mieć stosowną temperaturę. Amatorów tych delikatnych wypieków jest wielu i nie tylko wśród ewangelików. W lipcu Ewangelickie Stowarzyszenie Maria-Marta wzięło udział w 23. edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Organizatorem Konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, a odbył się on w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie.
Do zmagań konkursowych zgłoszono 52 produkty. Komisje konkursowe oceniły walory smakowe oraz specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. Miały trudny wybór ze względu na bardzo wysoki i wyrównany poziom potraw i produktów. Stowarzyszenie Maria- Marta z Ustronia zgłosiło nasz lokalny i bardzo unikalny przysmak „Szulki”. Jurorzy byli bardzo zainteresowani metodą wypieku i docenili smak. Szulki wygrały w kategorii wyroby cukiernicze. (mn)

Nagrodę odebrała prezes Stowarzyszenia Maria-Marta Karina Wowry.
Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zobacz również

Ostatnie artykuły

Skip to content