5.5 C
Ustroń
niedziela, 17 listopada, 2024

Wyższy poziom mistrzostw

„Akcja Wędzok” serwuje jurorom zwycięskie danie, które swój wyjątkowy smak zawdzięcza wieprzowinie ze świń węgierskiej rasy Mangalica. Dodatkowo słonina z tych świń ma stosunkowo niską temperaturę smażenia, więc pozwala przejść wszystkimi smakami pozostałym składnikom. Fot. M. Niemiec

Drugi raz odbyły się Mistrzostwa Ustronia w Pieczeniu Dymfoków. Ubiegłoroczny debiut został przyjęty entuzjastycznie i w tym roku szybko zgłosił się komplet 15 drużyn. Tyle stanowisk organizatorzy mogli zapewnić i tyle porcji zdołali zjeść jurorzy. Smakowali, oglądali, słuchali wierszy i pieśni w trzyminutowych prezentacjach i ostatecznie zdecydowali, że puchar przechodni – Złoty Kociołek po raz drugi otrzyma drużyna „Akcja Wędzok”, czyli ludzie z Ustronia, tworzący platformę wymiany myśli kulinarnej, miłośnicy gotowania, wędzenia, grillowania, BBQ. Na drugim miejscu uplasował się „Wyższy Poziom Dymfoka”, a na trzecim „Diamencioki”.

W dniu Mistrzostw panowała piękna słoneczna pogoda, a drzewa na stokach gór wokół doliny Dobki przybrały już jesienne barwy. Około południa krajobraz zasnuły dymy z palenisk pod kociołkami i zaczęły się unosić zapachy wędzonki, przypiekanych warzyw, ziół i przypraw. Naturalnie wzrosło wydzielanie kwasów żołądkowych, ale było co zjeść i napić się, bo przy kaplicy ewangelickiej w Dobce stały stoiska partnerów wydarzenia. Były placki z blachy z różnymi dodatkami, żebroczka, bogracz, żurek, chleb ze smalcem, kiełbasy z grilla, kołacze, kawa i herbata. W podziękowaniu za posiłek wrzucało się wolne datki na rzecz gospodarza Mistrzostw. Dzieci bawiły się na placu zabaw, dorośli zaglądali na stoiska zawodników, wypytywali o tajne składniki. Nie wszyscy chętnie odpowiadali, ale można było wypatrzeć takie ciekawe dodatki jak bataty, dynia, filetowe ziemniaki, niektórzy używali kupnych, niektórzy swojskich wędzonek, mięs marynowanych w trunkach procentowych albo w marynatach ziołowych, miodowych. Używano wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny, dzika i jelenia. Podawano w fikuśnych naczyniach, w korytkach, w kapuście i w dyni. Jury obradowało w składzie: wiceburmistrz miasta Adriana Kwapisz-Pietrzyk, Dominika Adamczyk – właścicielka firmy gastronomicznej „Swojski Rondelek”, dr n. med. Andrzej Wojcieszek, Robert Śliwka – właściciel lokalu „Bistro u Śliwki”, wiceprzewodniczący Rady Miasta Ustroń Michał Kubok, radni: Paweł Waszek, Artur Kluz. Imprezę prowadził Szymon Staniszewski, wspomagając organizatorów Waleriana Mateusza Krala i Wojciecha Chybiorza. Nagrody wręczali jurorzy z władzami miasta, wszystkie drużyny otrzymały upominki, a trzy najlepsze naczynia żeliwne od sponsora i inne nagrody.

Drużyny: „Szczęśliwa Siódemka” (nauczyciele i rodzice dzieci z Przedszkola nr 7): Jolanat Heller, Radosław Poloczek, Katarzyna Porębska, Barbara Pietrzykowska, Beata Tomaszko, „Ślepa” (mieszkańcy Ślepej Dobki): Andrzek Kawulok, Jerzy Kawulok, Maciej Kawulok (6 lat), Wioletta Cieślar, „Dream Team Tomaszyna” (mieszkańcy Hermanic, Lipowca i restauracja „Gazdówka”): Aldona Wójcik, Krystina Kral. Tomasz Korcz, „Projekt Ustroń” (członkowie Stowarzyszenia Projekt Ustroń): Jolanta Hazuka, Dorota Walker, Marcin Janik, Dariusz Śleziona, w tym radne Ustronia: Bożena Piwowar i Karina Wowry, „Wyższy Poziom Dymfoka” (mieszkańcy Ustronia): Sebastian Pietrusa, Robert Haratyk, Łukasz Czyż, Wojciech Śliwka, Łukasz Kolankowski, „Głos Stela” (reprezentacja Kubalonki): Bartosz Rząsa, Marek Rząsa, Artur Godek, Wojciech Twardzik, Ewa i Jarosław Wrońscy, Patrycja Michałowska, „Czwórka Hermanice” (pracownicy i rodzice dzieci z Przedszkola nr 4): Dorota Pytlak, Karolina Strzałkowska, Katarzyna Ząbkowska, Karolina Szwarc, Jolanta Piskuła, „Darmozjady” (reprezentacja gminy Dębowiec): Dawid Holeksa, Adrian Górniok, Franciszek Moskała (8 lat), Jakub Moskała, „Kociołkożercy” (rodzina z Dębowca) Mateusz Wilk, Szymon Wilk, Elżbieta Bronowska, OSP Lipowiec: Agnieszka Frączek, Artur Ryś, Marcin Krysta, Marek Jurecki, Łukasz Jurecki, „Sztefkowe Pyszności” (radni Ustronia i członkowie Stowarzyszenia Ustroń Nasz Dom, Nasze Miasto): Wiktoria Herczyk, Szymon Górniok, Beata Niewiadomska, Krzysztof Pokorny, Damian Ryszawy, „Akcja Wędzok” (koneserzy dymfoków z Ustronia): Tomasz Uchroński, Maria Kubok, Wojtek Kubok i Leszek Kubok, „BBQ Familia”: rodzina Wantuloków z Ustronia – Natalia, Karina, Arkadiusz, Sebastian, „Diamencioki” (reprezentacja Hotelu Diament w Ustroniu): Łukasz Danch, Łukasz Kluba, Julia Kubok, Marcelina Klajman, Dima, Ledakhevskyy, „Szwagry z Gazeli” (reprezentacja Biura Turystycznego „Gazela”): Rafał Rygiel, Joanna Delem-Rygiel, Szymon Szalkuś, Krystian Skrzypek, Andrzej Gojowy.

Opowieść o dziewczynie i serwis Wyższego Poziomu Dymfoka. Fot. M. Niemiec

Partnerzy II Mistrzostw Ustronia w Pieczeniu Dymfoków: Żeliwny świat – kociołki, ruszt, paleniska, patelnie, MOKATE, Stowarzyszenia Wspólnie dla Ustronia, Swojski Rondelek – Dominika Adamczyk, Domowe Smaki, Kuchnia polowa Bracia Kawulok, Bistro u Śliwki, Piekarnia-Ciastkarnia Beskidzka, Wędliny Duda, Szymon Staniszewski, Czantoria Kolej Linowa, Koło Gospodyń Wiejskich CENTRUM, Państwo Barbara i Marian Granda, Biuro Turystyczne „Gazela”, Hurtownia warzyw i owoców Ustroń, Maja Kasprzyk, Dags Zolty, OSP Ustroń-Polana, Parafia Ewangelicko-Augsburska w Ustroniu, Miejski Dom Kultury „Prażakówka”, Przedsiębiorstwo Komunalne Sp. z o.o., Chata Wuja Toma, FAMEKS, Nasza Kombucha, Uzdrowisko Ustroń, Wodociągi Ziemi Cieszyńskiej, Południe Events, Las Ustroń, BikejCafe, Karczma Wrzos i Browar Ustroń, Hotel STOK, Miasto Ustroń.
Monika Niemiec

Czasem jurorzy musieli wiele znieść przed degustacją, np. przyśpiewki Szwagrów z Gazeli. Fot. M. Niemiec

Więcej zdjęć:

Zobacz również

Ostatnie artykuły

Skip to content