3.4 C
Ustroń
niedziela, 17 listopada, 2024

Kwiaty na zdrowie

Kto raz przybył na spotkanie Klubu Zdrowia prowadzonego przez ustroniankę Joannę Smyk przy współpracy z Chrześcijańską Służbą Charytatywną i Urzędem Miasta, ten najczęściej zostaje stałym uczestnikiem tych ciekawych i pouczających akcji prozdrowotnych. Odbywają się one co miesiąc w drugi wtorek o 17.00 w miejskiej bibliotece. Ostatnie spotkanie na temat „Jadalne kwiaty i ich właściwości lecznicze” odbyło się 13 lutego, a prelegentką była Oliwia Smyk studentka Zielarstwa i Fitoterapii w Bydgoszczy oraz pasjonatka zdrowego stylu życia. Kwiaty są najpiękniejszym wytworem natury, więc wzbudzają podziw i zainteresowanie, a niegdyś ich właściwości lecznicze były powszechnie znane, lecz dziś nieco zapomniane znów wracają do łask.

Klub Zdrowia ma zawsze spore grono uczestników, bo zajęcia są interesujące, a atmosfera niemal rodzinna.

Prelegentka omówiła zarówno popularne kwiaty, które rosną powszechnie wokół nas i zapoczątkowują wiosnę jak mniszek lekarski czy pierwiosnek, a że mają wszechstronne właściwości przeciwzapalne, odtruwające i wzmacniające, więc warto po nie sięgać, wykorzystując ziele w formie odwaru, czy świeżej rośliny. Natomiast kwiat forsycji, który cieszy nas już na przedwiośniu też można wykorzystywać na różne schorzenia m.in. wątroby i oczu, a to działanie nie jest raczej znane.

Trudno byłoby na łamach naszego tygodnika wymieniać wszystkie prozdrowotne walory wymienionych przez prelegentkę ziół – kwiatów, co zainteresowani mogą znaleźć w licznych poradnikach, wspomnę tylko, że na spotkaniu zostały wymienione właściwości kwiatostanów lipy, wiązówki błotnej, nasturcji, fiołka, kocanki piaskowej i wierzby, a możliwości spożytkowania ziół jest przecież o wiele więcej.

Znawczyni tematu podała również przykładowy przepis na sałatkę z burakiem i nasturcją (2 upieczone buraki, 2 garście roszponki, 2 dojrzałe morele lub 1 brzoskwinia, ½ szklanki prażonych orzechów włoskich, 2 awokado, 15 listków nasturcji, 6 kwiatów nasturcji i sos według upodobań).

Wprowadzenie kwiatów jadalnych do naszego menu w postaci sałatek, deserów lub napojów i ich spożywanie wynika z ich bogatych walorów smakowych, dietetycznych i prozdrowotnych. Wyniki wielu badań naukowych na całym świecie wskazują na to, że kwiaty jadalne posiadają też wiele właściwości o działaniu leczniczym.

Spotkanie jak zwykle zakończono wegetariańskim poczęstunkiem, czyli pastą z soi i kulkami mocy (z orzechów, suszonych owoców, nasion, pestek i kakao) oraz możliwością zbadania poziomu ciśnienia, cukru we krwi i nasycenia O2 i zainteresowania się literaturą prozdrowotną, a zatem czekamy na kolejne propozycje.
Lidia Szkaradnik

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zobacz również

Ostatnie artykuły

Skip to content