
W sezonie jesienno–zimowym następuje nasilenie chorób, więc niezwykle ważna jest profilaktyka, w tym również odpowiednia dieta, toteż Fundacja św. Antoniego z prezesem Tadeuszem Browińskim urządziła 30 września kolejne warsztaty pt. „Zdrowe i racjonalne wykorzystanie produktów żywnościowych”.
Przybyło sporo zainteresowanych. Ciekawą i pouczającą prelekcję wraz z prezentacją multimedialną wygłosiła ustrońska dietetyczka Katarzyna Suchanek-Pilch, która podkreśliła że seniorzy powinni spożywać urozmaicone posiłki, lecz z innymi produktami niż w sezonie letnim. Zamiast letnich surówek i owoców należy w tym chłodnym sezonie ukierunkować się na warzywa korzeniowe oraz dynie i rozgrzewające przyprawy jak imbir, kurkuma, cynamon, które mają też charakter przeciwzapalny. Prelegentka mówiła sporo o niemarnowaniu żywności i wykorzystaniu resztek mięs, czy warzyw do przygotowania nowych smacznych i pożywnych dań. O tej porze roku najlepiej jeść ciepłe potrawy jak przykładowo: zapiekanki, omlety oraz ryż czy kasza z warzywami. Warto rano wypić kubek ciepłej wody, która ogrzewa cały organizm i rozluźnia jelita. Seniorzy powinni jeść mniej tłuszczu, a więcej białka, toteż jajka są bardzo wartościowe i ważne w diecie. Należy unikać tłuszczów trans oraz olejów rafinowanych, a także wędlin, które najczęściej mają za dużo konserwantów. Można samemu przygotować sobie pasztet lub upiec mięso wykorzystywane na kanapki. Seniorom nie służy tłuste kaloryczne jedzenie, lecz lekkostrawne z rozgrzewającymi przyprawami. Należy samemu zadbać o siebie, by przejść przez tę nadchodzącą trudną porę roku w jak najlepszej kondycji.
Fundacja przygotowała jak zwykle wiele smakowitych dań, typowych na tę jesienno-zimową porę. Mistrz kuchni Mirosław Kohut przygotował m.in.: krem grzybowy, pomidorowy, dyniowy i warzywny, gulasz wieprzowy oraz kaszę gryczaną ze skwarkami, grzanki, makaron z warzywami i kiełki warzyw. Były to potrawy nad wyraz smaczne i odpowiednie na chłodne dni. Nad całością tego pożytecznego przedsięwzięcia czuwał jak zwykle prezes Fundacji Tadeusz Browiński wraz z przedstawicielkami Zarządu i kucharzem.
Lidia Szkaradnik