9.6 C
Ustroń
poniedziałek, 13 października, 2025

„Perła” dla Ewangelickiego Stowarzyszenia Maria-Marta

Od 26 do 28 września w Poznaniu odbyły się Targi Smaki Regionów 2025 – święto regionalnej i tradycyjnej kuchni. Producenci z całego kraju zaprezentowali tam swoje produkty, a konsumenci mogli ich kosztować, a także kupić. W ramach tego wydarzenia po raz XXIV wyłoniono laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, który od 2000 roku organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wraz ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego. Zwycięzcy otrzymali nagrody pod nazwą „Perła”. Jedna z „Pereł” trafiła do Ewangelickiego Stowarzyszenia Maria-Marta. Ustrońskie stowarzyszenie zgłosiło do konkursu lokalny produkt, charakterystyczny dla naszego miasta i Śląska Cieszyńskiego. Wyróżnionym produktem są szulki – cieniutkie wafle wypiekane w specjalnych opiekaczach kształtowane w formę rurek. Kruche ciasto wzbogacone jest cynamonem. W Poznaniu w obecności ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stefana Krajewskiego nagrodę odebrała prezes Stowarzyszenia Maria-Marta Karina Wowry, radna Rady Miasta Ustroń. Na zdjęciu w otoczeniu pracowników Departamentu Rozwoju Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zobacz również

Ostatnie artykuły

Przejdź do treści