
Áqnes Nagy, po naszymu Agnieszka pochodzi z partnerskiego Hajdunanas, a serca ustroniaków zdobyła pogodą ducha, uśmiechem, talentem i pracowitością. 1 sierpnia na wernisaż jej wystawy pt. „Twarzą w twarz” przybyła rodzina i przyjaciele z Polski oraz Węgier, a także burmistrzowie – obecny Paweł Sztefek i poprzedni Przemysław Korcz. Áqnes najbardziej znana jest z batików – obrazów malowanych na jedwabiu, ale na nowej wystawie zaprezentowała prace w innych technikach, co zaskoczyło nawet jej przyjaciół. Artystka zaznaczyła, że jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa. Prace były żywo omawiane przy lampce węgierskiego wina, które idealnie komponowało się z wypiekami z jej ojczyzny, którymi na co dzień częstowani są goście domu i Galerii Rynek. Wystawę można oglądać do końca sierpnia i warto, bo wyjdziecie z niej pełni wrażeń i jeśli nie z obrazem, to na pewno z pięknym katalogiem.

Monika Niemiec
Węgierska pogacza (Pogácsa)
To rodzaj pieczywa, przekąski o delikatnym, wytrawnym smaku. Przepis otrzymaliśmy od Agnes.
Składniki: 10 dkg masła, 65-70 dkg mąki, 2,5 dkg drożdży rozpuszczonych w odrobinie mleka, 2 żółtka, 10 dkg twarogu, małe opakowanie kwaśnej śmietany, 1,5 łyżeczki soli.
Wykonanie: Zarobić i odstawić do lodówki na około 3 godziny, ale jeśli ciasto będzie dłużej, nie ma problemu, wytrzyma. Po wyjęciu z lodówki, ponownie złożyć, rozciągnąć na grubość około 1 cm i pokroić. Pozostawić na blasze do pieczenia na około pół godziny przed pieczeniem. Smarować jajkiem, posypać serem/sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni przez około 20-25 minut (w zależności od piekarnika) do zrumienienia.
